Melyek a Gyenge Immunrendszer okai?

Az immunrendszer egy olyan komplex rendszer, mely fontos a jólléthez, elengedhetetlen az egészséghez. Egy erős és kiegyensúlyozott immunrendszer az egészség megőrzése szempontjából nélkülözhetetlen.

Gyakran fázik meg és kapja el a vírusokat? Sokat betegeskedik? Allergiás? Sokszor érzi kimerültnek és fáradtnak magát? – Ennek oka az lehet, hogy gyenge az immunrendszere.

Amilyen összetett egész az immunrendszer, legalább olyan összetett a gyengüléséhez vezető problémák sorozata.

Autoimmun betegségek

Autoimmun betegségek esetén a szervezet saját struktúráját érzékeli tévesen, és egészséges sejtjeit, szöveteit károsítja. A probléma pontos oka ismeretlen eredetű. A változó szakaszú (vagyis hol aktív, hol passzívabb) betegségeket a tévesen elindított immunválasz hozza a felszínre.

Manapság sok betegségről megállapították, hogy ebbe a kategóriába sorolható. A 3 leggyakoribb autoimmun betegségnek a következőket tartják:

  1. 1-es típusú cukorbetegség Az immunrendszer tévesen érzékeli a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit
  2. Rheumatoid arthritis – Degeneratív betegség, mely ízületi deformáltságot, duzzanatot okoz. Egyes betegeknél kimutatták egy auto-antitestet, az ún. reumatoid faktor jelenlétét.
  3. A lupus, vagy teljes nevén ‘szisztémás lupus erythematosus’ – Krónikus autoimmun betegség, a szervezet saját szerveit (vese, tüdő) és szöveteit (bőr) kíméletlenül megtámadja. A ’lupus erythematosus’, vagyis a ’vörös farkas’ megnevezés a betegséget kísérő jellegzetes bőrpírra, vörös bőrtünetekre utal..
    A beteg vérében rengeteg auto-antitest kimutatható.

Rossz táplálkozás

A modern táplálkozástudomány hangsúlyozza az értékes vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok és egyéb más szükséges tápanyag napi bevitelét, melyek az immunrendszer egészséges működését is biztosítják.
A gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok általánosan elismert jó forrásai az említett tápanyagoknak, azonban egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű maga a táplálék!immunerosites-immunrendszer-05

Például a szupermarketekben gyakran tartósítják, után kezelik a polcokon található élelmiszereket, vagy említhetnénk azt is, hogy a boltokban található zöldségek/gyümölcsök egy része csökkentett tápanyagtartalommal bírhat (pl. kimerült talajon termesztették, ami befolyásolja a tápanyag-összetételt), előfordulhat az is, hogy mondjuk a húsok hormonokkal, szteroidokkal kezelt, vagy alultáplált állatok húsai (mondjuk a szarvasmarhák esetében)… – Számos példát hozhatnánk még.

Egy biztos, az immunrendszer működését befolyásolja táplálkozásunk, étkezési szokásaink! Nem beszélve arról, hogy egyes, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok csak is a táplálékok bevitelével biztosíthatóak (ilyen pl. a C-vitamin)!

Vitaminok, ásványi anyagok hiányában ahogy általános egészségünk, úgy az immunrendszer megfelelő működése is veszélybe kerül!

A túlzott zsír, alkohol vagy finomított cukor fogyasztása, vagy a nem megfelelő fehérje- és kalóriabevitel szintén csökkenti az immunrendszer teljesítményét.

Szennyezett környezet

Környezetünkkel arányosan szervezetünk is szennyezettebbé válhat: nagyobb és nagyobb fenyegetést jelentenek ugyanis a különböző mérgező és szennyező anyagok.

Amikor a szervezetbe bejutni képes méreganyagok száma emelkedik, az immunrendszernek fokozottabban kell munkálkodni, hogy csökkentse ezen anyagok hatékonyságát. Minél nagyobb a terhelés, az immunrendszer annál előbb kimerülhet.
Ezenkívül, bizonyos toxinokat egyenesen súlyos egészségügyi problémák, kóros betegségek okozóiként tartunk számon.

Stressz

Amikor stresszhatás ér bennünket, a szervezet ezt ellensúlyozván más pontjairól (pl. izmok) von el erőforrásokat, mérsékelve többek között az immunrendszer működését is. A feszültségek, az állandó szorongás, a stressz negatív hatással van a szervezet javító mechanizmusira, csak úgy, mint az immunválaszra.

Az állandó stresszhatás tudományosan is bizonyított, hogy árt a szervezet egészségének, hajlamosíthat betegségekre.

Gyógyszeres kezelések

A túlzásba vitt gyógyszeres kezelés egyértelműen egészségromboló hatású.
Egy öncélú, az orvosi előírásokat be nem tartó antibiotikum-kúra pl. kifejezetten többet árt, mint használ! Az antibiotikumok ugyanis nem tesznek különbséget a bélflóra ártalmas és hasznos baktériumai között, és utóbbit is elpusztítják, rombolva így az emésztő- és bélrendszer működését.

Néhány mai modern orvosi kezelésnek kifejezetten negatív hatása van az immunrendszerre: A kemoterápiát és a sugárkezelést például amellett, hogy előnyösnek tartják az orvostudományban – hiszen enélkül nem is alkalmaznák, köztudott, hogy megtizedeli a beteg immunrendszerét.

Az életkor

Sajnálatos mód, az életkor előrehaladtával is megfigyelhető a szervezet védekező képességének fokozatos hanyatlása. Mint megkerülhetetlen tényező, az öregedés biológiai folyamata közömbösíti az immunrendszer működését, különösen 40 éves kor után.

Immunhiányos állapotok és a genetika

>> Az immunhiányoknak tulajdonítható az immunrendszert célzó fertőzések vagy megbetegedések, mint például az AIDS, míg mások, különösen a primer immunhiányos betegségek a genetikai rendellenességeknek köszönhetők.

Habár nem minden immunhiányos állapot genetikailag meghatározott. Néha az ok nem ismert.

>> Az egyik leggyakoribb immunhiányos betegség a felnőttkori variabilis immunhiány (rövid: CVID, melyet fokozott autoimmun és gyulladásos hajlam jellemez).

>> Nemrégiben állatfajokon kimutatták, hogy már egyetlen nemzedék tápanyaghiányos életvitele is hatással lehet az utókor nemzedékeire nézve, még akkor is, ha azok nem tápanyaghiányosak – Másként fogalmazva, lehetséges, hogy az immunrendszere azért nem működik megfelelően, mert az édesanyja tápanyaghiányban szenvedett, a születését megelőző hónapokban.

Túlterheltség

A túlhajszolt, rohanó életmód, a munkába temetkezés, vagy a túlzásba vitt sportolás mind-mind negatívan befolyásolják szervezetünk védekező képességét. Gondoljunk csak arra ,hogy a fáradtságról egy betegség kórképét is elnevezték: ez lenne a több hónapot is felölelni képes krónikus fáradtság szindróma!

Terhességi és hormonális problémák

A hormonális változások is kihathatnak az immunműködésre.

“A hormonok oly módon is befolyásolhatják az immunrendszert, hogy megemelik az autoimmun betegségek kockázatát.” – mondja Dr. Elizabeth A. Bachen az oaklandi Mills Collage vezető pszichológusprofesszora.